Search here...
TOP
Azië Cambodja Lijstjes

4x Phnom Penh ontdekken | Cambodja

National Museum Cambodja - Phnom Penh, Azië | Global-Treasures.com
518 Views

De wekker ging al vroeg omdat ik net extreem lang de tijd had om Phnom Penh te bezichtigen. Ik wilde op die manier toch zoveel mogelijk uit mijn dag halen. Daarom besloot ik me snel klaar te gaan maken, m’n tas in te pakken en te vertrekken. De man die me gisteren met alles had geholpen stond alweer klaar om me mee te nemen naar de leukste plekken in Phnom Penh. 

Zoals je misschien wel weet was het niet de planning om naar Cambodja te gaan. Maar nu ik er toch ben kan ik er maar beter van genieten en er zoveel mogelijk uithalen. Eigenlijk zou dit dus “Vietnam dag 6” zijn maar toen stond ik ineens in Cambodja. Wil je weten hoe dat kwam? Lees het hier.

4

Royal Palace & Silver Pagoda

Allereerst gingen we naar een populaire tempel in de stad. Ik had rekening gehouden met het feit dat je iets tot over je knieën moest dragen, maar ik had er niet bij stilgestaan dat ook je schouders bedekt moesten zijn. Helaas kon ik daardoor de tempel niet binnen en gingen we door naar de volgende plek. Wel heb ik er een heleboel goede dingen over gelezen dus ik zou hier zeker heen gaan als je een bezoekje brengt aan Phnom Penh.

3

National Museum Phnom Penh

Vervolgens werd ik naar een museum gebracht die niet echt heel speciaal was. Het was leuk om een keer gezien te hebben maar als je weinig tijd hebt in Cambodja zou ik die als eerste overslaan. Je kreeg er vooral veel beelden te zien en materialen van vroeger. In het midden zat een prachtige tuin waar je lekker aan het water kon zitten om even tot rust te komen. Het zag er allemaal heel verzorgd uit en ik heb er een aantal leuke foto’s van kunnen maken. Maar zoals ik al zei was er verder niet zo heel veel te zien. Daarom was het tijd om door te gaan naar de volgende plek. Nu was het tijd voor het echte werk. 

National Museum Cambodja - Phnom Penh, Azië | Global-Treasures.com

2

Tuol Sleng Museum

Mijn chauffeur had wel gezegd dat het erg heftig zou zijn. De volgende stop was namelijk het Tuol Sleng museum. Ik moet zeggen dat dit wel heel veel indruk op mij heeft gemaakt en ik zou het iedereen aanraden om toch een bezoekje te brengen aan dit museum. Hoe heftig het ook was je leert Cambodja meteen goed kennen. Maar dit is denk ik niet geschikt voor jonge kinderen. 

Je krijgt een eigen koptelefoon waar je verschillende opnames kunt beluisteren. Bij iedere plek waar je langskomt luister je naar een nieuwe opname. Je krijgt een verhaal te horen over de desbetreffende plek en ik moet zeggen dat ik regelmatig rillingen kreeg van de gruwelijke dingen die daar hebben plaatsgevonden. dat er op die plek waar jij op dat moment staat zoveel afschuwelijke dingen hebben plaatsgevonden is raar om te beseffen. Maar het is wel iets waar mensen bij stil te staan. De rode Khmer heeft de stad lang in zijn greep gehouden en veel levens verwoest. 

Wat kun je verwachten?

De prikkel draden gingen nog steeds rond om het gebouw en in de verschillende ruimtes hangen foto’s van mensen die deze verschrikkelijke plek niet hebben overleefd. Na de bevrijding moesten de familieleden alle foto’s langsgaan om te kijken of hen geliefden daartussen stonden. Sommigen weten tot op heden nog steeds niet wat er met hun dierbaren is gebeurd. 

1

De Killing Fields

Vanuit dit gebouw werden vele gevangenen naar de killing fields gebracht. Daar keerde dan ook niemand van terug. De gevangenen werden daar in gebouwen opgesloten en ‘s avonds laat werd er hard muziek gedraaid. Dit deden zij zodat de gevangenen in de gebouwen niet konden horen wat er buiten zich afspeelde. 

Iedere avond moest er een groep gevangenen naar buiten komen om daar op gruwelijke wijze te worden. Vervolgens werden zij in massagraven gegooid. Deze graven kun je bekijken bij de killing fields in Cambodja. Dat was dan ook de volgende plek waar we langs gingen.

Indrukwekkend en hartverscheurend

Ik ben denk ik wel twee uur bezig geweest om alle fragmenten te beluisteren en te beseffen wat er zich allemaal heeft afgespeeld binnen de muren van het museum. Heel veel zin om naar de killing fields te gaan had ik niet maar ik wilde het volledige verhaal weten en zien hoe deze plek eruit zag. Ik zeg je eerlijk dat het echt een heel erg heftig was. Na een regenbui komen verschillende mensen bij elkaar om de botten te rapen. Want door de regen komen de botten steeds verder naar boven richting het oppervlak. En honderden mensen bij elkaar in een massagraf en je kon zelfs de boom zien waarmee ze babies vermoordden. Dat grote, witte gebouw dat je op de foto ziet? Daar liggen de botten van honderden of misschien wel duizenden mensen die vermoord zijn op dit veld. 

Erg indrukwekkend maar tegelijkertijd hartverscheurend om zoiets te zien. Maar nu was het toch echt tijd om door te gaan naar het vliegveld. Mijn tijd in Cambodja zat er vandaag namelijk nu al op. Zoals je in mijn vorige artikel waarschijnlijk al hebt gelezen was het nooit mijn bedoeling om naar Cambodja te gaan maar ik moet je wel zeggen dat ik geen spijt heb dat ik terecht ben gekomen. 

Het zit er weer op

Hoewel ik nog een paar uur moest wachten op het vliegveld was ik uiteindelijk blij dat ik terug was in Vietnam. En net toen ik dacht dat ik mijn portie avontuur had gehad, moest ik met een mega klein en krakkemikkig vliegtuigje mee. Maar gelukkig heb ik het allemaal overleefd en eindigde ik weer in een fijn hostel in Hồ Chí Minh. Een goed einde van ik niet altijd even leuk avontuur! 

Bedankt voor het lezen! 

Reisverlangen.nl

«

»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Volg me op Instagram